Spara med fast ränta

Efter att ha tagit del av infon här på lönekonto.se har du förmodligen fått klart för dig hur oumbärligt ett lönekonto är men också att det inte är något konto du bör spara pengar på. Du vet säkert också vid det här laget att det finns banker som har sparkonton som har en hög sparränta även i dessa lågräntetider, men det är bara om du sparar med en fast ränta som det blir en riktigt hög sparränta. Så om du vill tjäna så mycket som möjligt på ditt sparande bör du alltså spara dina pengar på ett fasträntekonto (extern länk). Vi ska nu visa dig vad det innebär.

Lång bindningstid ger hög ränta

Det finns fasträntekonton där du bara behöver binda pengarna i 3 eller 6 månader. Då får du en fast sparränta som brukar vara högre än vad den rörliga sparräntan är, men om du vill få en riktigt hög ränta bör du binda pengarna i minst 1 – 3 år. Ju längre tid desto högre ränta får du. Nu är det i och för sig så att de sparkonton som inte omfattas av insättningsgarantin ger en skyhög ränta även om du bara binder pengarna i ett halvår, men om du vill att dina pengar ska vara 100 % trygga bör du binda pengarna under en längre tid.

Inga fria uttag

Under bindningstiden ska du helst inte röra dina sparpengar, men om du gör det får du betala en viss uttagsavgift eller så sänks din sparränta. Kolla därför noga vad som gäller på den bank du vill spara på.  Om du inte är helt säker på att du klarar av att låsa pengarna under en längre tid bör du hellre spara på ett sparkonto som har en rörlig sparränta för du får du normalt plocka ut pengar utan avgifter.

Minsta insättning

Ett fasträntekonto är inget för dig som vill månadsspara utan vänder sig till dig som kan sätta in en lite större summa pengar på en gång. Efter att har gjort din insättning ska du varken sätta in mer pengar eller ta ut pengar från kontot. Normalt måste man sätta in minst 10 000 kr på kontot. De sparkonton som inte täcks av insättningsgarantin brukar dessutom ha en maxgräns på 50 000 kr.