Insättningsgaranti

Om du får in dina pengar på ett lönekonto som omfattas av den statliga insättningsgarantin är dina pengar på kontot trygga. Detsamma gäller för högräntekonton och andra sparkonton. Om ditt lönekonto och dina andra konton omfattas av insättningsgarantin får du nämligen ersättning för dina förlorade pengar om banken eller finansinstitutet försätts i konkurs. Nu ska vi på lönekonto.se titta lite närmare på hur insättningsgarantin fungerar i praktiken. Du får även gärna läsa vidare på www.sparkonto.nu om insättningsgarantin.

Storlek på ersättningen

Om din bank försätts i konkurs får du ersättning för alla dina förlorade pengar om du inte har mer än vad som motsvarar 100 000 Euro den dag riksgälden beslutar om insättningsgarantin. Insättningsgarantin brukar sättas in samma dag som banken eller finansbolaget går i konkurs. Om du har mer 100 000 Euro i svenska kronor på dina konton får du ingen ersättning för det som överstiger 100 000 Euro såvida du inte delar konto med någon, i sådana fall får ni max 100 000 Euro var. Däremot kan du få en ersättning på max 100 000 Euro per institut om du skulle ha en sådan extrem otur att flera banker och finansbolag (som du har dina lönekonton och sparkonton på) går i konkurs.

Så får du din ersättning

Om ditt lönekonto och/eller sparkonto skulle påverkas av en konkurs behöver du inte ansöka om ersättning. Istället kontaktar finansinspektionen dig så ni kan komma överens om hur din ersättning ska betalas ut. Ersättningen får du senast 20 dagar efter att riksgälden beslutat om att insättningsgarantin ska gälla.