Byta bank

Om du hittar en bank som kan ge dig en bättre ränta på ditt lönekonto bör du allvarligt fundera på om du ska byta bank, framförallt om den nya banken även ger dig en bättre ränta för sparande. Det är faktiskt inte alls så svårt att byta bank som många tror eftersom Svenska Bankföreningen har förenklat rutinerna för bankbyte. Alla de stora svenska bankerna är med i Bankföreningen och även något mindre banker som Ikano Bank och Avanza finns med. Nu ska vi på lönekonto.se visa dig hur enkelt det är att byta bank.

Så byter du bank

Dag 1

  • Skriv under ett avtal hos den nya banken som visar att du vill byta bank.
  • Kontrollera vilka e-fakturor du har hos din gamla bank och vilka företag som drar pengar från ditt konto via autogiro. När du har fått ditt nya lönekonto kan du registrera e-fakturorna och se till att autogiro sker från ditt nya lönekonto istället.
  • Ge din arbetsgivare ditt nya kontonummer. Om du lever på CSN eller A-kassa måste du kontakta dem.
  • Din nya bank kontaktar din gamla bank och tar emot avslutsuppdraget under den dag som du och din nya bank har kommit överens om.

Dag 2 – 5

  • Du får tillgång till ditt nya lönekonto och andra eventuella konton, samt produkter och tjänster som till exempel internetbank och bankkort.
  • Din gamla bank stänger ner dina bankkonton och banktjänster, samt överför dina eventuella värdepapper till din nya bank.

Som du ser behöver du inte tveka att byta bank och lönekonto för att det är omständigt, det är mycket lätt gjort.